Hoe wordt de hoeveelheid afval geminimaliseerd?
Probeer het afval dat tijdens het evenement vrijkomt zoveel mogelijk te beperken.
Door bijvoorbeeld gebruik te maken van Eco-bekers en een statiegeldsysteem wordt de hoeveelheid aan afvalbekers enorm teruggedrongen. Indien verzorging van de deelnemers onderdeel uitmaakt van het evenement zorg dan dat goederen en etenswaren zoveel mogelijk zonder verpakking aangeboden worden. Dit voorkomt zwerfafval in het gebied.

Plaats voldoende afvalbakken verspreid over het evenemententerrein.
Let hierop dat er voldoende afvalbakken verspreid staan opgesteld over het gehele terrein. Alleen afvalbakken bij de start en finish is niet voldoende. Met name gedeelten waar grote aantallen publiek wordt verwachten moeten voorzien zijn van afvalbakken.

Ruim zwerfafval direct na het evenement op.
Het 100% voorkomen van afval is vaak niet mogelijk, zorg er daarom voor dat al het zwerfafval in het terrein direct wordt opgeruimd. Als u de bewegwijzering van het parcours opruimt neem dan tegelijkertijd een afvalzak mee om het zwerfafval dat u tegenkomt langs het parcours op te ruimen, dat scheelt een hoop tijd. Vergeet hierbij niet de omgeving naast het parcours ook te controleren op afval.
Indien het een meerdaags evenement betreft kunt u tussentijds ook zorgen dat het afval verwijderd wordt, mensen gooien minder snel afval op de grond als de omgeving schoon is. Als er eenmaal afval ligt wordt de drempel om afval op de grond te gooien steeds lager.